Saturday, February 6, 2010

Tikus yang cerdik

Arini aku nak cerita sikit pasal tikus yang terlalu cerdik... Sejak akhir2 ni rumah aku sering didatangi tetamu yang tak diundang ketika aku tidur... nama glamournya cik tikus huhuhu... Korang nak tahu tak.. bengang betul aku dengan cik tikus ni... suka berak kat umah aku... dahla baunya busuk heheheheh.. Dulu takder sekor tikus pun yang datang kat umah aku... skang ni dah jadi banyak plak.... (jgn fikir plak umah aku ni kotor yea...)

Disebabkan aku terlalu bengang ngan cik tikus ni.. aku pun gi la kedai n beli perangkap tikus... Bukannya apa.. tujuan aku nak tangkap la tikus yang mengada-ngada ni... tikus yang tak tau adap.. berak merata-rata... klu nak berak tuu... berak la dalam bilik air...




So lepas dah beli tu... Tgh mlm hari tu aku bubuh umpan kepala ikan goreng dlm perangkap tu... dlm hati ni berdetik la... "uishh esok mesti aku berjaya tangkap cik tikus yang kurang adab ni..." Pada keesokan harinya... aku tgk perangkap tuu dah tutup.. tapi xde sekor tikus pun yang berjaya terperangkap dlm perangkap tu... Cuma umpan je habis dimakan... Dengan semangat yang kental.. aku masih tahan perangkap pada hari yang berikutnya... Tapi masalah yang sama juga aku dapat... tikus tak pernah terperangkap dlm perangkap tuu.

Satu hari umah aku blackout... Apa lagi aku pun pasang perangkap... bila dengar je perangkap tu tertutup.. aku terus usha... Rupa-rupanya tikus tersebut dapat mengeluarkan dirinya dari perangkap tersebut dengan melalui lubang2 kecil yang sedia ada... Selama ni aku ingat tikus tersebut bersaiz besar... Nyata tanggapan aku salah... Tikus tuu semuanya kecil lagi... Uishhh bengang sungguh.

Kali ni aku pasang plan B pulak... Aku gi kedai n beli racun tikus... hahahhaha sure tikus2 ni tak dapat larikan diri kali ni... Aku bubuh racun tu dalam nasi dan digaulkan sama dengan kepala ikan... Esok pagi aku tgk mknn tersebut telah habis dimakan.




Mengikut perkiraan aku... tikus2 tersebut pasti mati berhampiran longkang coz kebiasaannya tikus ni kalau dah terkena racun.. sure dia cari air... So sekarang ni barulah aku rasa puas hati sikit bila pagi tadi aku tgk dah xde tahi tikus di umah aku... Tapi aku masih lagi letak racun tuu... mana tau klu2 ada tikus lain yang nak datang hahahaha....

Tuesday, January 12, 2010

Cuci Tandas


Arini aku teringin sangat nak cerita pasal cuci tandas... Ntah mengapa mmg jari ni teringin sangat nak tulis pasal cerita ni.... Mgkin sebab aku baru lps cuci tandas umah kot hahahah... Klu korang nak tahu... aku ni mmg anti sangat dengan tandas yang kotor... Klu tgk je tandas kotor... sure rasa nak cuci jer... tapi takkanlah bla aku gi tandas awam yang kotor tu pun aku nak cuci kan... heheheh...

Camne korang nak tahu.. samada seseorang tu jenis yg pembersih atau tidak... Mesti korang tak tahu kan hahahha (apa pelik daa ayat aku ni heheheh).. Adakah korang nak tgk dari segi cara pemakaiannya??? Jenis pakaian yang dipakai??? ataupun rupa parasnya???? Hahahahah semua tu salah.... Klu korang nak tahu samada seseorang tu jenis yang pembersih atau tidak... Korang kenalah pergi umah dia terlebih dahulu... Perkara pertama korang kena buat bila masuk rumah dia... korang mesti kena pergi melawat tandasnya... Klu tandasnya kotor cam hampeh.... sure dia seorang yang pengotor walaupun dia memakai pakaian yang kemas...

Bukan apa... kebersihan itu sebenarnya bermula daripada tandas juga... klu tandas kotor... sah2 la dia pun pengotor sebab dia xnak cuci tandas tuu hahahhaha... Sebenarnya aku ada pengalaman mengenai seorang kawan aku ni... namanya biarlah aku rahsiakan... dulu waktu belajar... dia ni mmg banyak peminat... orangnya handsome la juga... orang ramai ingatkan dia sorang yang pembersih... klu dia iron baju... sure baju tuu dia iron sampai nakmpak tajam garisannya...

Tapi xde sapa yang tahu sebenarnya baju yang dia pakai tu tak basuh seminggu... cuma sembur minyak wangi je hahahahhaah itukan bukanya dinamakan seorang yang pembersih... tapi seorang yang pemalas....

Jadi kepada korang yang teringin nak jadi seorang yang pembersih dan smart.. pastikan tandas umah korang tu sentiasa berada didalam keadaan sempurna dan tak mudah diduduki oleh kuman... terutamanya tandas umah2 bujang...

Tuesday, December 15, 2009

Kursus

Salam.
Mungkin aku dah lama tak tulis cerita dalam blog ni, sebenarnya aku baru je balik dari berkursus di Ancasa hotel Kuala lumpur selama 3hari 2 malam. Aku terpaksa menghadiri kursus untuk implement system baru di bank. Kat sana jadual aku sangat pack sampai tak sempat nak buka laptop.




Waktu siangnya aku sibuk mendengar taklimat untuk system baru, pada waktu mlmnya plak aku sibuk dok jumpa kawan2 lama di KL yang dah lama tak jumpa... tak lupa juga untuk pergi bersiar-siar dikawasan sekitar Kuala lumpur. Kalau korang nak tahu... ni 1st time aku kena gi kursus dengan manager aku... pastu dok satu bilik plak tuuu ... pegghhhh mesti tak bestkan heheheh yelah.. aku kan orang bawahan.. so mana best nak bergaul dengan orang atasan... Nasib baik muka aku ni tak malu sikit.. so boleh la join dengan manager aku hehehehhe...

Hampir 6 tahun aku tak jumpa dengan Aki... dah lama dia menghilangkan diri.. tak sangka.. waktu di Kl aritu.. Aki jumpa aku kat hotel.. Tq Aki coz sudi luangkan waktu bersama aku walaupun tak sampai setengah jam... Maaf kerana tak boleh nak borak lama2.. maklumla jadual aku terlalu pack... Selain dari Aki.. aku juga sempat berjumpa dengan Zaidi... Zaidi ni mmg bagus.. setiap kali aku kursus kat KL pasti jumpa dengan dia... terima kasih juga kerana sudi meluangkan masa dengan aku...

Pada malam tuu aku gi jln2 kat petaling street.. macam2 ada jual kat sana.. termasuklah barang panas hahahha.... tuu klu mil dgr mesti suka hehehhehe... pastu gi makan malam dgn zaidi.. Waktu siang tu plak aku gi Sogo.. mula2 nak pi naik kete.. pastu boss aku plak ajak gi jln kaki.. dia cakap nak excersize... maklum la badan kitaorang ni dah makin membesar heheheh... Apalagi.. aku pun mulakan langkah seribu dengan laju... tercungap2 bos aku follow... ha tuu dia.. dah terbatuk2 En Nuar... mesti pasni surrender nak ikut aku gi jln2 heheheh...

Waktu balik dari sogo tuu dia ajak aku balik naik tren... malasla aku... tadi cakap nak exersize.. so skang ni jln jela kaki heheheh hampir 10km kitaorang jln kaki petang tuu.. bayangkan berapa kalori dah turun... tapi tak kurus pun badan ni hehehhe....

Petang ahad tuu kursus aku baru habis... sebelum balik ke kuantan... sempat lagi dok pekena satay kajang di Melawati.. aku dok bawa boss aku mkn kat sana.. biar dia rasa kesedapan satay tersebut hehehhe... Kira2 jam 6.00 ptg baru bertolak ke Kuantan... Sampai Kuantan pun hampir kul 9.00 mlm.. so apalagi.. gi mandi cepat2 pastu terus plak drive ke rumah mak mertua selama 1jam perjalanan... Yelah.. bukannya apa... nak jumpa isteri yang tersayang... dah rindulah hehehhe... time aku kursus tuu aku hantar wife kat umah mertua... Sian plak kat dia tinggal sorang2 kat umah.. lagipun dia dah sarat.. nanti takut apa2 berlaku susah plak... hehehhe


Malam ni plak aku dok bujang kat umah coz isteri aku tak balik lagi.. lagipun cuma 2 hari je aku nak keja.. pastu aku balik semula ke umah mertua... nampaknya aku bujang 2 hari laa hehehehehe..

Klah setakat ni saja untuk hari ni...

Tuesday, December 8, 2009

KORBAN

Pada kebiassaanya korban ni sering kita dengar bila hampirnya hari raya korban. Semua orang dok sibuk gak nak korban lembu, kambing atau kerbau.. Tapi adakah korban ni hanya semata-mata korban binatang...

Sebenarnya aku nak cerita, pada hari raya korban aritu aku ada buat dua korban.. salah satunya aku buat korban kerbau.. mmg dah lama aku berniat nak buat korban tu.. tapi sebelum ni duit tak cukup lagi.. alhamdulillah tahun ni tercapai juga impian aku untuk buat korban sempena hari raya korban..

Tahun ni aku korban kerbau.. korang boleh tengok gambar yang aku attachkan sekali heheh... Memang best buat korban ni.. selain daripada menunaikan ibadah.. kita juga boleh mengeratkan hubungan persaudaraan dengan kawan2 yang lain.. Bukannya apa.. bila buat korban ni.. ramai yang akan membantu untuk menyiapkannya dengan cepat disamping teratur... Ada yang ambil bahagian melapah, ada pula yang mengambil bahagian menimbang, tidak ketinggalan juga mengambil bahagian memotong daging dan juga membahagikan daging tersebut kepada orang ramai sebagai sedekah.




Di dalam islam, hukum bagi orang yang buat korban... dia cuma boleh ambil daging tersebut sebanyak 1/3 daripada jumlah bahagian yang dia punya... ha!!! kalau korang tak tahu sebelum ni.. sekarang ni korang dah tahu kan... takde la jadi buta agama hehehhe..
Aritu pun aku ambil daging korban tu tak sampai 1/3, bukannya apa.. dah niat untuk bersedekah...

Selain dari itu, aku ada juga buat pengorbanan pada isteri aku... terpaksa duduk berjauhan ketika takbir raya sedang dibacakan.. isteri aku tak dapat nak ikut balik memandangkan umah dia ada kenduri, adik ipar aku bertunang... lagipun dia dah sarat mengandung.. jln jauh2 ni bleh buat dia letih.. so aku pun berkorban la untuk dia tinggal di Pahang.. huhuhu sedihnya hehehhe...Lagipun aku tak nak kelam kabut.. aku pun balik perak cuma 2 hari je... nak kejar kenduri di pahang juga... Alhamdulillah kenduri pun berjalan dengan lancar.

Oh ya... dah panjang lebar dah aku tulis ni.. time to sleep... lain kali aku cite lagi ek... Kepada sesiapa yang tak buat korban ni.. silalah lakukannya jika anda mampu...

Barang baru

Salam,
Arini aku nak cerita sikit tentang barang baru yang aku beli tadi.
Arini aku gi daftar line P1 w1max, so skang ni aku tgh test line dia samada laju atau tidak.. mula2 tadi mmg lembab giler... lebih lembab dari kura-kura dan siput.. Pastu aku pun rasa hangin la... mana tidaknya iklan kat dlm tv tu cam bagus je....

Disebabkan terlalu hangin mengalahkan angin puting beliung hahahahaha... aku pun call center P1w1max, pastu aku buat la complain kat dia... mcm2 la aku bising... then dia suruh aku buat macam2 kat modem tuu.. last sekali skang baru line dia ok.. ada la laju sikit... skang ni aku dlm tempoh percubaan selama 7 hari, jika aku tidak berpuas hati dengan servis yang diberikan... aku boleh cancel modem ni tanpa menanggung sebarang kerugian...

Biasala setiap sesuatu benda tu mesti ada kelebihan dan keburukkan... tapi P1w1max ni aku tak tahula samada banyak keburukkan atau kebaikkan.. masih terlalu awal lagi untuk aku buat andaian mengenainya... tapi klu la servis dia baik.. sure aku promote kat korang semua heheheh... Klah aku tak boleh nak tulis panjang2 ni.. maklum la nak test line heheheheh


Monday, November 23, 2009

Satu kenangan yg menakutkan

Salam,
Hari ni cam biasa la gi keja... sebelum gi keja aku ngan isteri sempat breakfast bersama.. pastu pi hantar dia kat klinik ibu mengandung... biasala sebulan sekali mesti kena pi check perut heheheheh...

Lps hantar isteri, aku terus pi keja... arini aku kena ganti saudara Ehsan coz dia bercuti.. so terpaksa la aku berkurung didalam bilik yang dipenuhi duit tanpa mengetahui apa yang berlaku diluar hahahah... Ari ni aku kena jadi chief cashier... heheheh jadila orang kaya sekejap lps kul 6 dah tak kaya la coz duit tu kena simpan dalam peti besi heheheh.

Sebenarnya aku nak kongsi satu pengalaman yang takkan aku lupakan kerana ianya memang menakutkan aku sehingga arini. Dulu aku pernah gak ganti jadi chief cashier... time tu aku masih tak cekap lagi... Ari pertama aku jadi chief cashier, semuanya berjalan degan lancar... balancing duit pun ok, tapi pada hari kedua... mmg masalah besar... aku x balance duit sebanyak RM8k...

Korang bayangkanlah... time tu aku cuma fikir camne nak gantikan duit tu je.. puas aku kira berkali2 tapi masih tak cukup... akhir sekali aku sembahyang maghrib... berdoa kat Allah agar aku ditunjukkan jalan untuk seelesaikan masalah tersebut... tapi masih juga buntu... bos aku pun dah kira duit dlm bilik kebal tu berkali-kali tapi masih tak cukup juga...

Sambil tuu waktu masih berjln hingggala ke isyak.. masih tiada jln penyelesaian... Sambil mencari punca masalah... otak aku ni berfikir yang bukan2 plak... ni mesti kena transfer lps ni... coz shortage duit... Degupan jantung ni jgn cakapla... laju macam kereta lumba heheheh... nak pitam pun aku ada rasa gak...

Tapi lepas je aku sembahyang isyak... Allah bukakan mata aku ni untuk cek duit note RM1. Rupa2nya aku dah salah kira note RM1. Alhamdulillah akhirnya aku jumpa juga kesalahan aku tu..Sejak dari hari itu, aku mmg berhati2 mengira duit RM1, yelah duit dlm tu kan banyak... kadang2 tersalah kira hehehhe.. Tadi waktu aku buat balancing duit... ada gak terasa berdebar... tapi alhamdulillah semuanya berjln dgn lancar.

Oklah sampai disini saja coretan aku untuk hari ini...

Sunday, November 22, 2009

Keluar dating

Salam,
Hari ni hari ahad, seperti biasa hujan turun dgn lebatnya sejak semalam, aku dan isteri telah plan nak kuar gi dating heheheh (jgn igt waktu cinta je bleh kuar dating) tapi hujan lebat plak tu.. so terpaksa la tgu sampai lepas zohor. Nampaknya hujan dah semakin reda.

Lepas zohor aku dan isteri bersiap untuk kuar. Tempat pertama yang aku tuju mestila bank hehehe lagipun hari ni dah gaji.. Pastu aku gi kedai kek gi tempah kek bertunang untuk adik ipar aku.. Bla dah selesai menempah kek.. aku gi kedai baju plak.. isteri aku nak beli baju untuk hari pertunagan adiknya...

Biasala orang perempuan, klu bershopping mesti la lama.. bagi lelaki macam aku ni mesti bosan menunggu... tapi nak buek camno.. dah isteri sendiri... kena tunggu la. hahahahh (sapa tak syg isteri woi...)

Habis bershopping beli baju, kitaorang pi Kuantan Parade plak.. kali ni pi cari barang hiasan diri untuk isteri plak... Bla dah selesai baru la kami pi usha barang baby.. Bukannya apa.. isteri dah sarat mengandung so kena gak standby barang baby... Apa yang patut dibeli... semua tuu kena usha beb... kena la buat bajet sikit.. Untuk ank sulung ni mestila excited ckit hehehehehe...

Bla dah penat berjalan n bershopping, perut plak dah berkeroncong.. apa lagi.. pi pekena secret resipi la hehehehhe Isteri aku dok senyum lebar bla aku blanja makan kek.. orang perempuan ni mesti la suka makan kek.. tambah plak nampak mcm2 jenis kek ada kat sana heheheh.. x ckup makan kat ctu.. kitaorang pi tapau plak kek untuk mkn kat umah... gelap mata tgk kek kat ctu.. semuanya nampak sedap...

Ok skang ni perut dah kenyang.. time to watch film heheheheh... korang semua nak tahu.. punya la sejuk dalam panggung tu.. nak menggeletar rasanya... tapi aku tahan juga... nasib baik ada isteri kat sebelah... bleh gak buat hilang rasa sejuk heheheh (jgn jales yek apek ngan jamil)

Habis je tgk wayang kitaorang pun balik la umah... hari pun dah gelap.. lagipun tadi dah janji ngan isteri nak kemas umah sama2 hehehhehe... So kepada sesapa yang tak kawin lagi.. baiklah cepat2 kawin.. rugi kawin lambat che oi... hahahhah...



Search This Blog

Loading...